Crikvenička rivijera

Crikvenicom su vladali razni vladari, čemu svjedoče arheološki nalazi  u ostacima naselja, nalazišta raznog oružja, kopalja, mačeva, nakita i amfora. Prvo su bili Japodi, a od 4. stoljeća pr. Krista Liburni koji su nadzirali kanal između kopna i otoka Krka, te nadgledali stari prometni pravac kroz Vinodol. U doba Antike uz morsku obalu vodile su i važne rimske ceste koje su vodile prema njihovoj rimskoj provinciji Dalmaciji. U 4. st. poslije Krista na tim prostorima zabilježeno je naselje Ad Turres, danas poznato turističko naselje u Crikvenici.
U 8. stoljeću naseljavaju se Hrvati koji organiziraju svoju Župu sa slobodnim općinama. Bavili su se ratarstvom, stočarstvom i ribarstvom. Razvili su vještinu uzgoja vinove loze od romanskog stanovništva koje je bilo tamo nastanjeno. Župom su vladali Krčki knezovi Frankopani gotovo 450 godina, sve do pogubljenja hrvatskih velikaša Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. 
Zahvaljujući knezovima Frankopanima i slobodnim stanovnicima, 1288. g. nastao je Vinodolski zakon, prvi pravni dokument u Hrvata i jedan od nastariji u Europi, pisan hrvatskim pismom, glagoljicom.
Danas je Crikvenica  primjer suvremenog oblika turizma. Prvenstveno zahvaljujući klimatskim pogodnostima, počeo se razvijati i zdravstveni turizam. Blaga mediteranska klima, mnogobrojni parkovi, uređene plaže i šetnice dobar su razlog za dolazak na odmor, lječenje ili kupnju nekretnine kao dobro uloženu investiciju.
 
1.900.000€
Crikvenica. Villa sa bazenom, pogled na more, 900m. od mora.
Površina
200 m2
Površina okućnice
1.199 m2
1.000.000€
Kuća Crikvenica, Crikvenička rivijera
Površina
230 m2
Površina okućnice
600 m2
Prikazano: 1 - 2 od 2 oglas(a)
Copyright © 2024. Liburnia nekretnine, Sva prava pridržana
Web by: NEON STUDIO | Powered by: NEKRETNINE1.PRO
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti te anonimizirane statistike pristupa. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.